Skärpedjup

Tisdagstema

Något jag tycker mycket om är bilder med kort skärpedjup och med systemkameran så är det lätt att få fram önskat djup genom att använda stora bländare. Lite svårare är det däremot med långzoomaren Sony DSC-RX10 (som jag har använt till att fota min porslinsblomma nedan),  även med bländare f2.8 så blir det ett bredare skärpedjup än vad jag är van med sen tidigare. Men det gör inte så mycket, det blir ganska bra ändå.  :)

Porslinsblomma

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

4 thoughts on “Skärpedjup

 1. KajsaLisa says:

  Jag tror problemet är motivet du valt, det är rätt litet och då hamnar ytorna inom skärpedjupet. Själv har jag plåtat rockband med 1,8 och fått rätt bra skärpedjup i bilderna, fast då är ju avstånden större till motivet. Däremot har jag ett gammalt zoomobjektiv en budgetvariant på 180-300 med makrofunktion som passade till gamla kameran. På makroläget fick jag till ett extremt kort skärpedjup.
  Kanske makroobjektiv är det som gäller, men prata med en duktig fotohandlare, jag är inte så insatt.
  Bilderna i det här inlägget är tagna med min Sony RX100 kompakt, bländare 1,8 iso 800 sen har jag ställt tiden manuellt. I det här läget så är jag ju inte ute efter kort skärpedjup utan att få in max med ljus i kameran. Konstigt nog fungerar det så det är inte alltid teori och praktik stämmer ihop.
  http://kajsalisa.com/2015/04/17/sisu-metal/
  Bilderna går att klicka upp i helskärmsläge.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *