Skärpedjup

Posted in Allmänt
on 23 augusti 2015
Tisdagstema

Något jag tycker mycket om är bilder med kort skärpedjup och med systemkameran så är det lätt att få fram önskat djup genom att använda stora bländare. Lite svårare är det däremot med långzoomaren Sony DSC-RX10 (som jag har använt till att fota min porslinsblomma nedan),  även med bländare f2.8 så blir det ett bredare skärpedjup än vad jag är van med sen tidigare. Men det gör inte så mycket, det blir ganska bra ändå.  :)

Porslinsblomma

Från arkivet

4 Comments

 • Reply Paula i pörtet

  Det var länge sedan jag såg en porslinsblomma, så vacker den är, och djupet har du lyckats bra med.

  23 augusti 2015 at 14:30
 • Reply Klimakteriehäxan

  Tacksamma krukväxter de där hoyorna!

  23 augusti 2015 at 19:25
 • Reply Anneli - A'la Foto

  Vilken vacker bild på fina Hoyan! Det blev perfekt skärpedjup tycker jag! :)

  25 augusti 2015 at 00:47
 • Reply KajsaLisa

  Jag tror problemet är motivet du valt, det är rätt litet och då hamnar ytorna inom skärpedjupet. Själv har jag plåtat rockband med 1,8 och fått rätt bra skärpedjup i bilderna, fast då är ju avstånden större till motivet. Däremot har jag ett gammalt zoomobjektiv en budgetvariant på 180-300 med makrofunktion som passade till gamla kameran. På makroläget fick jag till ett extremt kort skärpedjup.
  Kanske makroobjektiv är det som gäller, men prata med en duktig fotohandlare, jag är inte så insatt.
  Bilderna i det här inlägget är tagna med min Sony RX100 kompakt, bländare 1,8 iso 800 sen har jag ställt tiden manuellt. I det här läget så är jag ju inte ute efter kort skärpedjup utan att få in max med ljus i kameran. Konstigt nog fungerar det så det är inte alltid teori och praktik stämmer ihop.
  http://kajsalisa.com/2015/04/17/sisu-metal/
  Bilderna går att klicka upp i helskärmsläge.

  13 september 2015 at 13:06
 • Leave a Reply

  You may also like

  Genom att fortsätta använda denna webbplats godkänner du användandet av kakor. mer information

  Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

  Stäng