Dag 01 – En favoritfilm

Posted in Allmänt
on 11 januari 2013

blade-runner

Blade Runner (1982)

Den som står högst upp på listan av mina favoritfilmer är Blade Runner, en amerikansk science fiction-film från 1982 som skildrar en mörk framtid i Los Angeles år 2019. Huvudrollen spelas av Harrison Ford men det är Rutgher Hauer som spelar Roy Batty, ledaren för de förrymda androiderna (replicants), som gjorde att jag tog denna film till mitt hjärta och hans slutreplik är, tycker jag, det vackraste filmcitatet som finns.

”I’ve seen things you people wouldn’t believe. Attack ships on fire off the shoulder of Orion. I’ve watched C-beams glitter in the dark near the Tannhauser Gate. All those moments will be lost in time, like tears in the rain. Time to die.”

blade_runner_final

Det finns flera versioner av ”Blade runner” men 2007  (25 år efter premiären) så fick Ridley Scott äntligen göra ”the final cut” som är hans egen version av filmen. En av de stora skillnaderna är att i Ridley Scotts version så är berättarrösten som filmbolaget ansåg att publiken behövde för att förstå filmen borttagen, sedan så är en del scener är borttagna och några är tillagda men.

Jag har för nuvarande 3 olika versioner av Blade Runner och den som är min favorit är just Blade Runner – the final cut (2007).

http://www.youtube.com/watch?v=J_hYs1jBy8Y

IMDb

Läs även om en av Lindas Favoritfilm(er)

Från arkivet

2 Comments

 • Reply Linda aka Javamorsan

  Inte bland mina favoriter men jag visst är detta en bra film. Har sett den många ggr och kommer med all säkerhet att se om den igen :)

  11 januari 2013 at 11:15
 • Reply Dag 1 En favoritfilm | Morsan babblar

  […] Läs även om en av Marias favoritfilmer […]

  11 januari 2013 at 16:55
 • Leave a Reply

  You may also like

  Genom att fortsätta använda denna webbplats godkänner du användandet av kakor. mer information

  Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

  Stäng