Less att vara sjuk!

Posted in Allmänt
on 3 februari 2006

Vad jag är less att vara sjuk. En gång i månaden ligger jag med en ynklig liten förkylning och en huvudvärk som är hemskt. Sitter här med en mössa på huvudet för det känns som om huvudet håller på att gå i delar, men jag är så less (och öm i kroppen) att ligga till sängs.

Men äntligen har jag gjort det jag borde ha gjort för länge sedan. Beställt tid hos doktorn, fick tid den 14/2 hoppas att doktorn tar lite prover för att se om det är något är fel. Har visserligen ingen mjälte men de vet jag ju om och har därför bl.a. tagit spruta för att slippa lunginflammation.  Visst vet jag att jag lättare kan bli sjuk än andra men nu tycker jag att jag är mer sjuk än frisk. Så nu håller jag tummarna att jag kan få hjälp hos doktorn och då menar jag inte värktabletter som tar bort huvudvärken.

LITE FAKTA:

Mjältens uppgift i immunförsvaret övertas inte helt av levern efter operationen. Den patient som har fått mjälten bortopererad har därför livet ut ett nedsatt immunförsvar – vilket inte behöver betyda någon fara om man är medveten om vad det innebär. 

Efter borttagandet av mjälten blir du mer känslig för infektioner orsakade av vissa så kallade kapselförsedda bakterier än du var tidigare. Dit hör:

  • Pneumokocker, som kan ge lunginflammation. Symtomen är hastigt stigande feber, sjukdomskänsla och ibland (men inte alltid) hosta, ont i halsen och huvudvärk.
  • Haemophilus influenzae, som kan ge en influensaliknande förkylning med halsont, feber och allmän sjukdomskänsla.
  • Neisseria meningitidis, som ger hjärnhinneinflammation. Symtomen är hög feber, illamående, kräkningar och nackstelhet.

Infektioner som orsakas av dessa bakterier kan framgångsrikt behandlas med antibiotika. För dig som saknar mjälte gäller det dock att sätta in behandlingen i tid.

/
/

You may also like

Genom att fortsätta använda denna webbplats godkänner du användandet av kakor. mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng